Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUZEM) ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) iş birliği ile “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” etkinliği düzenlendi. Programın moderatörlüğünü Üniversitemiz ATAUM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Osman Sabancı yaptı. Gazi Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kurnaz “İstiklalden Önce Yazılan İstiklal Marşı” isimli sunumunu yaptı. Çevrim içi olarak düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal yaptı. Katılımcılara selam ve hürmetlerini ileterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ünal, bugünün tarihimizdeki anlamı ve önemi üzerinde durdu. Sözlerine tarih boyunca kurulan Türk devletlerinin bestelediği marşların öneminden bahsederek devam eden Prof. Dr. Uğur Ünal “İstiklal Marşı’nın yeri çok ayrıdır” diyerek bugünün önemini yineledi. Sözlerini programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek bitiren Prof. Dr. Uğur Ünal, konuşmasını yapmak üzere sözü Prof. Dr. Cemal Kurnaz’a bıraktı.
Prof. Dr. Cemal Kurnaz, konuşmasına bu özel günde yapılan program için teşekkürlerini ileterek başladı. “Dilimiz manevi vatanımızdır, onu kaybedersek asıl vatanı da kaybederiz” diyerek Türkçe dilimizin önemine değinen Prof. Dr. Kurnaz, 'anadilimizi korumalıyız' dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un Millî Mücadele dönemindeki buhranlı dönemdeki katkılarından söz eden Prof. Dr. Kurnaz İstiklal Marşı’nın seçiliş hikâyesini ve arka planda yaşananları anlattı. Mehmet Akif Ersoy’un milletine olan düşkünlüğünü “O benim değil, milletimindir” sözüyle betimleyen Prof. Dr. Cemal Kurnaz, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’ndan kazanacağı parayı yalnızca bağışlanması koşuluyla kabul ettiğine de parmak bastı. “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” sözünü aktaran Prof. Dr. Kurnaz, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı kahraman Türk ordumuza armağan ettiğini söyledi.
Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
“18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi” Konferansı Düzenlendi.
Üniversitemiz Tarafından İftar Programı Düzenlendi.
“İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” Programı Gerçekleştirildi.
Gazi’nin Çocukları Anıtkabir’de…
“100. Yılında 100 Yıllık Ayrılık” Adlı Etkinlik Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Düzenlendi.
“Cumhuriyet ve Eğitim Konferansı” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.