Balkan Vakfı, TİKA ve Gazi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğiyle ev sahipliğimizde düzenlenen “100. Yılında 100 Yıllık Ayrılık” adlı etkinlik geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa Ankara Valisi Vasip Şahin, Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Fethan Baykoç, Adnan Beker, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, ATO Başkanı Gürsel Baran, Balkan Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa, Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necdet Hayta, Prof. Dr. Hasan Tezer, Prof. Dr. Serhat Karyeyen, Genel Sekreter Mustafa Afşar, rektör danışmanları, kaymakamlar, dekanlar, müdürler, daire başkanları, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Rektörlük binası fuaye alanında düzenlenen resim sergisinin açılışı ile başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti. Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Türkmenoğlu yönetiminde “Balkan Türküleri” müzik dinletisi ile süren programın açış konuşmasını Ankara Valisi Vasip Şahin yaptı.
Ankara’da birçok sivil toplum kuruluşu olduğunun altını çizen Ankara Valisi Vasip Şahin, bu STK’ların hepsinin farklı alanlarda hizmet verdiğini belirtti. Bazı STK’ların çok daha iyi hizmetler sunduğuna dikkat çeken Ankara Valisi Vasip Şahin, Balkan Vakfının da bu önemli STK’lardan biri olduğunu söyledi.
Balkanların Türklere yabancı olmadığına dikkat çeken Ankara Valisi Vasip Şahin, Balkanlarda kendimizi yabancı gibi hissetmediğimizi vurguladı. Ülkemizin Balkanlarda çok önemli adımlar attığını da ifade eden Ankara Valisi Vasip Şahin, etkinliğin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açışta konuşan Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, ise, Balkan Vakfının çok önemli bir görevi yerine getirdiğini söyledi. Balkanlar ile gönül bağımız olduğuna işaret eden Emine Yavuz Gözgeç, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
Açışta söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bugünkü programımız Avrupa’nın beş büyük yarımadasından biri olan Balkanları merkeze alıyor” dedi. Balkan coğrafyasında Türklerin daha kalıcı ve etkili serüveninin 1361 yılında Edirne’nin ve sonrasında diğer Balkan topraklarının Osmanlı Devleti tarafından fethiyle devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Uğur Ünal, “Osmanlı hakimiyeti altında geçen 4 asırdan uzun sürede Balkanlarda din ve ırk ayrımının gözetilmediği, hoşgörü ve farklılıklara rağmen birlikte yaşama politikasının uygulandığı görülür” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugünkü etkinliğimizin Anadolu ile Balkanlar arasındaki bu tarihi bağların kuvvetlenmesine katkı sağlayacağına, geçmişten gelen hatıralar ışığında geleceğe daha güçlü ve bilinçli bir bakış açısı geliştirmemize imkan tanıyacağına inancım tamdır. Bu vesileyle etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim.”
Açışta konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, programın Ankara’daki en önemli salonlardan birinde yapıldığını belirtti. Balkanlardaki göçün üzerinden tam yüzyıl geçtiği bilgisini veren ATO Başkanı Gürsel Baran, belgeselin çekiminde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Balkan Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa ise, Balkanların Türkiye için sadece coğrafi bir kavram olmadığını söyledi. Türkiye’nin Balkan ülkelerine her zaman destek olduğunu kaydeden Hıfzı Kuruşa, Balkanlardan getirdikleri zengin kültürü yaşatmaya çalıştıkları vurguladı. Konuşmasında Balkan Vakfının tarihi hakkında da bilgiler veren Balkan Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa, ev sahipliği için Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’a teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açış konuşmaları sonrası “100. Yılında 100 Yıllık Ayrılık” adlı belgesel film gösterimi yapıldı. Programın son bölümünde ise Prof. Dr. Jusuf Osmani ve Salim Kerim’in yer aldığı söyleşi gerçekleştirildi. Etkinlik çekilen toplu fotoğrafların ardından sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.