Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 103. Yılı Programı Düzenlendi.
29 Aralık 2022 | 14:00

 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM), Gazi Eğitim Fakültesi ve Ankara Kulübü Derneği tarafından “Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 103. Yılı” kutlama programı Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlendi.

Programa Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, ATAUM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, Rektör Danışmanı Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan, Genel Sekreterimiz Ragıp Akyürek, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Ankara Kulübü Derneği Seğmen Ekibinin gösterisiyle devam etti. Seğmen ekibinin gösterisinin ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın açış konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Türk İstiklal Savaşı’nın hazırlık sürecinden itibaren Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, bu şehri İstiklal Savaşı’nın karargâhı olarak değerlendirmesi ve zaferin kazanılmasından sonra da kurduğu yeni Türk devletinin başkenti yapmasını yakın tarihimizin en önemli olaylarından biri olarak niteledi.

Atatürk’ün Sivas’tan ayrılarak, 27 Aralık 1919’da Temsil Heyeti’nin karargahını Ankara’ya nakletmesinin ülkemiz için çok hayırlı sonuçlar doğurduğunu anlatan Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle konuştu: “Coğrafi konumu bakımından Kurtuluş Savaşı’nın kaderini tayin edecek olan Batı Cephesi’ne makul bir mesafede olan Ankara aynı zamanda ulaşım ve haberleşme imkanları bakımından da İstanbul’la irtibatı kolay bir şehir durumundaydı. Bu nedenle Mustafa Kemal Paşa, Ankara’da Batı Cephesi muharebeleri için hazırlıklarını sürdürürken, İstanbul’da toplanan Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde yürütülen Misak-ı Milli mesaisini de yakından takip etmiştir. Misak-ı Milli kararlarının ilanının ardından Osmanlı Mebusan Meclisi’nin İngiliz kuvvetleri tarafından basılarak çalışamaz hale getirilmesi üzerine Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılacağını ilan etmiş, 23 Nisan 1920’de meclisin açılışını gerçekleştirerek yeni Türk devletinin temellerini de bu şehirde atmıştır. İstiklal Savaşı’nı Ankara’dan idare eden Mustafa Kemal Paşa, Lozan müzakerelerini de bu şehirde planlamış ve takip etmiştir. Nihayet, 13 Ekim 1923’te Ankara, Mustafa Kemal Paşa tarafından yeni kurulan Türk devletinin başkenti olarak ilan edilmiştir.”

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Üniversitemizde, bu etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmasının ardından Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan’ın “Atatürk, Ankara ve Ankaralılar” başlıklı konuşmasına geçildi. Dr. Metin Özaslan konuşmasında seğmenlik geleneğinden bahsetti. Anadolu’nun birçok yerinde seğmenlik geleneğinin yaşadığını anlatan Dr. Metin Özaslan, bu geleneğin en rafine olarak Ankara’da yaşatıldığını ifade etti.

Anadolu bacılarından da söz eden Dr. Metin Özaslan, bu geleneğin ise 850 yıl öncesine dayandığını dile getirdi. Dr. Metin Özaslan, Ankara’nın doğal ve coğrafi konumu, şehirdeki milli mücadele ruhu nedeniyle başkent olduğunu söyledi. Sinsin töreni hakkında da bilgiler veren Dr. Metin Özaslan, seğmen dizilme töreninin yeni bir devleti ve lideri müjdelediğini kaydetti.

Dr. Metin Özaslan’ın konuşmasının ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Dr. Özaslan’a Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında kendisi adına dikilen fidan dikim sertifikasını verdi. Dr. Metin Özaslan ise Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Selami Candan ve Prof. Dr. Mahmut Selvi’ye hediye takdim etti.

-1-1-1-1-1-1

background image