Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) iş birliğinde" 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı" programı Mimar Kemalleddin Salonu'nda düzenlendi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Polat’ın konuşmacı olduğu programa, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Yücel Gelişli ve Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, Rektör Danışmanı Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Ali Özkan ve Raşit Yıldırım, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri, daire başkanları, idari personel ve öğrenciler katıldı.
İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan program, Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından hazırlanan müzik dinletisiyle devam etti. Dinletinin ardından Prof. Dr. Yücel Gelişli, Prof. Dr. Mehmet Efe’ye; Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise Doç. Dr. Çağla Serin Özparlak’a üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında dikilmiş olan fidan sertifikasını takdim etti.
Açılışta konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli sözlerine 99. yıldönümü münasebetiyle idrak etmekte olduğumuz Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak başladı. Prof. Dr. Yücel Gelişli, başta tabiat olaylarının sene-i devriyesi olmak üzere milletlerin geçmişten günümüze anlamlandırdıkları ve kutlanmaya değer buldukları günleri olduğunu belirterek, bu genellemenin milletimiz için de geçerli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gelişli, konuşmasına şöyle devam etti: “Başta Nevruz ve Hıdırellez gibi Türk kültür tarihinin en eski bayramları olmak üzere İslam dininin kabulünden sonra milletçe benimseyerek kendi değerlerimizi kattığımız dini bayramlarımız bilinen eski bayramlarımızdır. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kuruluş sürecinin en önemli adımlarından birinin gerçekleştiği anlaşılan yeni Türk devleti ile birlikte yakın tarihimizin anlamlı günleri kutlanmaya başlamıştır. Bu milli günler arasında, devletimizin yönetim biçimini kavramsal olarak tanımlayan Cumhuriyet’in ilan edildiği gün olan 29 Ekim, kutlanmaya değer en önemli milli bayramımız olmuştur.”
Prof. Dr. Gelişli, daha birinci yıldönümü olan 1924 yılından itibaren kutlanmaya başlanan bu anlamlı gün ile ilgili 1925 yılında yapılan düzenlemelerin ardından yasal milli bayram statüsü oluşturulduğu bilgisini aktararak, Cumhuriyet Bayramı’nın sonraki yıllarda da düzenli olarak kutlandığını anlattı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gelişli, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyetin 10. yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda bugünü en büyük bayram olarak nitelendirdiğini vurgulayarak, “Ayrıca O, gerek gençliğe hitabesinde gerekse çeşitli vesilelerle gerçekleştirdiği konuşmalarında bu anlamlı değeri gençliğe emanet ettiğinin altını özenli çizmiş ve Türk gençliğinden canı pahasına bu kıymetli emaneti korumasını istemiştir. Türk gençliği atasından aldığı bu hazineyi canı pahasına korumuş ve korumaya da devam edecektir” diye konuştu.
Program, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Polat tarafından verilen “Köklü Geçmişin Güçlü Devleti: 99. Yılında Cumhuriyet Türkiyesi” konulu konferans ile devam etti. Cumhuriyetin önemli kırılma anları olduğundan söz eden Polat, 100. yıla bir kala 99. yıl kutlamasında böyle bir programda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Cumhuriyetimizin Osmanlı’dan devraldığı bir miras olduğunu belirten Doç. Dr. Polat konuşmasında, tarihsel süreçte Cumhuriyetin kuruluşu ve bu süreçte yaşanılan zorluklar/dirençler üzerinde durdu.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.