“Kabulünün 101. Yılında İstiklâl Marşı Ve Mehmet Akif Ersoy” Konulu Konferans Düzenlendi.
14 Mart 2022 | 14:00

 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezimiz (ATAUM) tarafından düzenlenen, “Kabulünün 101. Yılında İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” adlı konferans Gazi Konser Salonunda gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı’nın yer aldığı etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, ATAUM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, dekanlar, müdürler, daire başkanları, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç yaptı. İstiklâl Marşı’nın 101 yıl önce kabul edildiğini anımsatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, “ İstiklâl Marşı Türk Milletinin özgürlük ve bağımsızlığa olan tutkusunun, aynı zamanda Türk’ün hiçbir zaman esaret altında yaşayamayacağının da bir sembolüdür” dedi.

Prof. Dr. Bekir Buluç, şöyle devam etti: “İstiklâl Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy konulu konferans denince, zaman bizi günümüzden bir asır öncesine götürmektedir. Kurtuluş Savaşımız devam ederken Ankara’da Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla, yeni Türk devletinin temelleri atılmıştır. Bu süreçte devletimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere meclis çatısı altında bir araya gelen bütün vekillerde ve bakanlar kurulunda öylesine bir inanç ve motivasyon vardı ki, henüz Kurtuluş Savaşı devam ederken kurulmakta olan yeni Türk devleti için bir İstiklâl Marşı arayışı içine girmişlerdir.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, Türk milleti adına en güzel temsili şiire ulaşmak için Vatan Şairi Mehmet Akif Bey’in bu işe el atmasını rica etmiştir. Vatan Şairi koca yürekli adam Türk Milleti için kendinden istenen bu en anlamlı çabaya duyarsız kalmamıştır. Bu vesile ile programın düzenlenmesine emeği geçenlere teşekkür ederim. Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın.”

Açılış konuşmasının ardından Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ali Yakıcı, milletlerin oluşmasında kültürel varlıkların çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Mehmet Akif Ersoy’un çok önemli hizmetleri bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Ali Yakıcı, konferansa katılan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1-1

-1

İstiklal Marşı-1 İstiklal Marşı-1
background image