İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi: Hocalı Katliamı Konulu Panel Düzenlendi.
23 Şubat 2022 | 14:00

https://azertag.az/xeber/Mingechevir_Dovlet_Universiteti_ve_Qazi_Universitetinin_birge_teskilatchiligi_ile_Xocali_soyqirimina_hesr_olunan_anim_tedbiri_kechirilib-2026514#.YhZoxsSJCyQ.whatsapp

 

Hocalı Katliamı’nın 30. yılı nedeniyle Üniversitemiz ve Mingeçevir Devlet Üniversitesi iş birliğinde “İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi: Hocalı Katliamı” adlı program düzenlendi. Çevrim içi olarak düzenlenen programa; Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Şahin Bayramov, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez  Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Gürel, Mingeçevir Devlet Üniversitesi Öğretim Elemanları Öğr. Gör. İlham Mammadov ve Öğr. Gör. Tahire Guliyeva’nın yanı sıra öğretim elemanlarıyla öğrenciler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak yaptı. Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, tarihimizde anılan coşkulu günlerin yanı sıra kederli günlerin de olduğunu söyledi. Hocalı Katliamı’nın da kederli günlerimiz arasında yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, bu katliamın birtakım olaylar serisinin sonucunda ortaya çıktığını dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, programın düzenlenmesinden dolayı Prof. Dr. Bekir Buluç’a ve Dr. Şahin Bayromav’a, katılımlarından dolayı da panelistlere teşekkür etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç, açılış konuşmasında yakın dönemde insanları etkileyen pek çok katliam yaşandığını ve bunların etkilerinin halen devam ettiğini söyledi. Hocalı Katliamı’nın da bunlardan biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bekir Buluç, Hocalı’da bebek, çocuk, kadın ve yaşlı ayrımı yapılmaksızın Azerbaycan Türklerinin katledildiğini söyledi.

Prof. Dr. Bekir Buluç, Gazi Üniversitesinin Türk dünyasının ortak değerlerine sahip çıktığını, Türk dünyasının kederlerine ve sevinçlerine ortak olma bilincini benimsediğini söyledi. Üniversitemizin bu doğrultuda çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Bekir Buluç, bu panelde Hocalı Soykırımı’nın farklı yönleriyle ele alınacağını dile getirdi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç, konuşmasını Hocalı şehitlerine Allah’tan rahmet ve yaralılara da şifa dileyerek tamamladı.  

Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Şahin Bayramov ise Hocalı Katliamı’nı insanlık tarihinin kara lekelerinden biri olarak niteledi. Bu katliamda insanların sadece Türk olduğu için katledildiğini söyleyen Dr. Şahin Bayramov, bu katliamın insanlık tarihinin en gaddar katliamlarından biri olduğunu ifade etti. 44 günlük mücadelenin ardından Karabağ’ın alındığına değinen Dr. Şahin Bayramov, bu sayede Hocalı şehitlerinin kanının yerde kalmadığını dile getirdi.

Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin güçlü bir şekilde devam ettiğini anlatan Dr. Şahin Bayramov, Gazi Üniversitesinin Türk dünyasına karşı duyarlı bir kurum olduğunu dile getirdi. “İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi: Hocalı Katliamı” adlı programın bu duyarlılığın bir yansıması olduğunu belirten Dr. Şahin Bayramov, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin ilk sunumunu Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur yaptı. Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, ““Hocalı Katliamına Giden Yol: Kafkaslarda Türk-Ermeni Çatışmasının Tarihi Temelleri” adlı sunumunda Hocalı katliamının nedenlerini tarihsel bağlamda ele aldı. Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Sovyetler Birliği döneminde Ermenilerin demografik hareketlere imza attığını ve bu hareketleri Rusların desteklediğini söyledi. Bunun sonucunda Ermenilerin harekete geçtiğini anlatan Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, bölgenin kan gölüne döndüğünü dile getirdi. Rusların ve Batı’nın desteğini alan Ermenilerin 1990’lı yıllarda Azerbaycan Türklerine saldırdığını ifade etti.

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Gürel “Hocalı Katliamının Edebi Yansımaları” başlıklı sunum yaptı. “Karabağ Azerbaycan’dır, Karabağ Türkiye’dir. Karabağ Türkeli’dir” diye konuşan Doç. Dr. Zeki Gürel, Türk dünyasının bu katliam karşısında yeterince sesini yükseltemediğini ifade etti. Doç. Dr. Zeki Gürel, bu katliamın dünyaya anlatılabilmesi için yazarlara da büyük rol düştüğünü vurguladı. Doç. Dr. Zeki Gürel, katliamın ele alındığı eserlerle ilgili bilgiler verdi.   

Doç. Dr. Zeki Gürel’in sunumunun ardından Mingeçevir Devlet Üniversitesi Öğretim Elemanı Öğr. Gör. İlham Mammadov’un “Hocalı Soykırımı İnsanlığa Karşı İşlenen Suçların En Vahşi Örneğidir” konulu sunumuna geçildi. Öğr. Gör. İlham Mammadov, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Hocalı Katliamı’nın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Mammadov, Ermenilerin insanlık dışı muameleleri hakkında bilgiler verdi.

Panelin son sunumunu, Mingeçevir Devlet Üniversitesi öğretim elemanı ve aynı zamanda Hocalı sakini olan Öğr. Gör. Tahire Guliyeva yaptı. Öğr. Gör. Tahire Guliyeva, “Hocalı Katliamı Anılarda” konulu sunumuyla o dönemde yaşananları dile getirdi. Tahire Guliyeva, Hocalı Katliamı’nın dünyaya yeterince duyurulamadığını ifade etti.

Panel soru cevap kısmının ardından sona erdi.

-1-1-1-1-1-1-1

background image