İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı: Türk Kültür Coğrafyasında İstiklal Mücadeleleri Konulu Panel Düzenlendi.
23 Kasım 2021 | 17:00

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı: Türk Kültür Coğrafyasında İstiklal Mücadeleleri Konulu Panel Gerçekleştirildi

23 Kasım 2021 |  16:58

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve  Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğinde düzenlenen “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı: Türk Kültür Coğrafyasında İstiklal Mücadeleleri” konulu Panel çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Panele Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve konuklar katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, “Böyle bir ortamda bir araya gelmemize olanak sağlayan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen’e ve başkanlık çalışanlarına, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi personellerine teşekkür ederim” dedi. Panele ilişkin kısa bir değerlendirme konuşması yapan Prof. Dr. Çakmak, 20. yüzyılın dünya için oldukça meşakkatli bir asır olarak başladığına değinerek Türk tarihinde yapılan dünya savaşlarının Türk kültür coğrafyasını derinden etkilediğini, yaşanan savaşların bağımsızlık ümidini de beraberinde getirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Çakmak, 1920’li yıllardan itibaren devam eden bu mücadelenin, Anadolu Türklüğünün lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde “Ya istiklal, ya ölüm” sloganıyla bir ölüm kalım savaşı haline geldiğini ve sonucunda başarıya ulaştığını dile getirdi.

Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak’tan sonra söz alan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen konuşmasında, “Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinin sembolü haline gelen İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı münasebetiyle, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ile Gazi Üniversitesi iş birliğinde böyle bir Paneli gerçekleştirmiş bulunuyoruz” dedi. 20. yüzyılda yaşanan siyasi, sosyal, ekonomik değişikliklerin milletleri etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Özgen, özellikle Türk halkının yaşadığı coğrafyanın bu dönüşümün önemli bir noktası haline geldiğini belirtti. Doç. Dr. Özgen, Atatürk’ün “Dil bir köprüdür, inanç bir köprüdür, tarih bir köprüdür. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Onların bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gereklidir..” sözlerinin, onun ne kadar ileri görüşlü bir lider olduğunu ifade ettiğini söyledi. Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı olarak Türk dünyasıyla ilgili faaliyetlere çok önem verdiklerini söyleyen Doç. Dr. Özgen, Türk devletleri, Türk tarihi ve Türk milletiyle ilgili çıkarılan yayınlardan ve eserlerden de bahsetti. Panelin düzenlenmesine katkı sağlayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezine ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı çalışanlarına teşekkür eden Doç. Dr. Özgen, düzenlenen Panelin bundan sonra süreçte Türk dünyasıyla ilgili yapılacak olan çalışmalara yeni bir ufuk getirmesini temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından Panel oturumlarına geçildi. Panelin ilk oturumu Doç. Dr. Osman Sabancı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Davetli konuşmacılar Doç. Dr. Murat Köylü ile Dr. Murat Kütükçü “Kırgız Halkının Bağımsızlık İsyanı:1916 Ürkün”, Dr. Aynura Pashayeva “Azerbaycan Basın Tarihinde İstiklal Mücadeleleri”, Doç. Dr. Sezen Kılıç “Azerbaycan Gazetesinde İstiklal Mücadelesi Yönlendirmeleri”, Hakan Dumlu “Arnavut Milliyetçiliği ve Kosovalı Kimliği” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panelin ikinci oturumu ise Doç. Dr. Ayşegül Nihan Erol Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Davetli konuşmacılar Öğr. Gör. Sevcan Başboğa Özen “Erken Cumhuriyet Dönemi Süreli Çocuk Yayınlarında Milli Kimlik İnşaasının Önemli Sembolleri: Vatan Millet Kavramları, Bayrak ve Ulusal Marş”, Öğr. Gör. Ali Akyıldız “İstiklal Marşı’nın Bestesi Üzerine Hayat Dergisindeki Görüşler”, Doç. Dr. Erol Evcin “Atatürk Döneminde Bolu’da Zafer Bayramı Kutlamaları (1923-1938)” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Panel, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı: Türk Kültür Coğrafyasında İstiklal Mücadeleleri Konulu Panel Gerçekleştirildi-1İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı: Türk Kültür Coğrafyasında İstiklal Mücadeleleri Konulu Panel Gerçekleştirildi-1İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı: Türk Kültür Coğrafyasında İstiklal Mücadeleleri Konulu Panel Gerçekleştirildi-1

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı: Türk Kültür Coğrafyasında İstiklal Mücadeleleri Konulu Panel Gerçekleştirildi-1

İstiklal Marşı-1 İstiklal Marşı-1 İstiklal Marşı-1
background image