“18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. Yıldönümü Konferansı” Adlı Konferans Gerçekleştirildi
18 Mart 2024 | 16:12

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen, “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. Yıldönümü Konferansı” geniş bir katılım ile düzenlendi.

Çevrim içi olarak yapılan programın moderatörlüğünü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak üstlenirken, etkinlikte konuşmacı olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Esenkaya yer aldı.

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra, akademik ve idari personel, konuklar ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Çanakkale Zaferi, yakın tarihimizin en önemli zaferlerinden biridir. İtilaf Devletlerinin, dünyanın o zamana kadar yenilmez olarak bilinen İngiliz Kraliyet donanmasının başını çektiği müttefik donanmayla 109 yıl önce bugün Çanakkale Boğazı’na başlattıkları saldırı; Türk askerinin azmi, imanı ve gayreti karşısında aynı gün içinde muhteşem armadalarının bir kısmını boğazın sularına bırakarak çekilmek zorunda kaldıkları ağır bir hezimetle sonuçlanmıştır” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle devam etti: “Hiç hesapta olmayan bu ağır yenilgi, mağrur Britanya İmparatorluğu yöneticilerini çılgına çevirmiş, deniz yoluyla geçemedikleri Çanakkale’yi karadan geçme hususunda yeni bir maceraya sevk etmiştir. Türk askeri, bu haksız ve ahlaksız saldırı karşısında göğsünü siper ederek var gücüyle vatanını, kanının son damlasını hesaba katarak savunmuştur. Deniz ve kara muharebelerinde destanlaşan kahramanlar, Londra ve Paris’te yapılan bütün hesapları Çanakkale’de bozmuşlardır.”  

Çanakkale’de büyük bir zafer yaşandığını anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ben sözlerime burada son verirken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ahirete irtihal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anarken, vatan savunmasında gazilik mertebesine sahip olan hayattaki gazilerimize sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum. Aramıza Çanakkale’den katılarak bu anlamlı günde konuya ilişkin engin birikimini bizimle paylaşmayı kabul eden Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Esenkaya Hocaya çok teşekkür ediyor, herkese saygılar sunuyorum.” 

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşması sonrası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, “Türk Mukavemetinin Büyük Zaferi Çanakkale” adlı sunumunu yaptı.

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1-1-1-1-1

background image