Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Vefatının 85. Yıldönümünde Törenle Anıldı.
10 Kasım 2023 | 15:28

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ VE ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN

VEFATININ 85. SENE-İ DEVRİYESİNDE HÜZÜNLE ANILDI

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Gazi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Atatürk’ü Anma Günü” programı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85. yıldönümünde anıldı.

Üniversitemiz Rektörlük binası önünde gerçekleştirilen anma töreni programı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konulması akabinde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Atatürk’ü Anma Günü programı daha sonra Mimar Kemaleddin Salonu’nda Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencilerinin müzik dinletisi ile devam etti.

Müzik dinletisinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bütün şehitlerimizi rahmetle anarak başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1926 yılında kurulduğunu ve “Gazi”nin unvanını isim olarak aldığını anlattı. Tarihi binamızda gençliğin iyi yetişebilmesi için o tarihten bu yana durmaksızın çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Musa Yıldız, “O’nun hedeflediği gelişmiş, çağdaş ve güçlü Türkiye için çalışkan, dürüst, ahlaklı ve vatanını seven bireyler yetiştirme gayreti içindeyiz. “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir” diyen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de aramızdan ayrılmıştır. Ancak onun fikirleri, idealleri, düşünceleri ve emanet ettiği cumhuriyet, Türk milleti tarafından sonsuza kadar yaşatılacaktır. Türk halkı hiçbir yönlendirme olmaksızın 100. yılda kendiliğinden, içinden geldiği gibi sergilediği coşkuyla bu emaneti sahiplenmedeki samimiyetini apaçık ortaya koymuştur. Her birimizin bir parçası olduğu bu coşku ve heyecanı bizatihi yaşamış olmamız hepimiz için son derece anlamlı bir yıl dönümü olmuştur” dedi.    

“Atatürk’ü sevmek demek O’nun izinde yılmadan yürümek demektir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşamı boyunca genç nesillere önem vermiş, hedefleri olan ve bu hedeflere emin adımlarla yürüyen genç nesiller inşa etmeyi arzulamıştır” diyen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Kurduğu yeni Türk devletini ve cumhuriyeti koruma ve ilelebet yaşatma, koruma ve kollama görevini gençlere vermiş, gençleri de “Öğretmenler! yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” diyerek öğretmenlere emanet etmiştir. Cumhuriyetin genç, aydın ve dinamik öğretmenlerini yetiştirmek üzere bizzat onun talimatıyla kurulan Gazi Eğitim Fakültesinin ve Gazi Üniversitesinin mensubu olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu tekraren ifade etmek isterim” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, programa “İnsani Yönleriyle Atatürk” konulu sunumu yapmak üzere katılan Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran’a ve programın düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran’ın “İnsani Yönleriyle Atatürk” konulu konferansına geçildi. Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, sözlerine “Atatürk’ün emri ile kurulmuş bu tarihi okulda, bu tarihi binada Atatürk’ü anmakla büyük bir gurur duyuyorum. Burada uzun yıllarını geçirmiş bir hoca olarak da ciddi bir heyecan duymaktayım” diyerek başladı.

Daha önceki dönemlerde anma günlerinin bir matem, yas günü olarak Atatürk’ü kaybetmekten duyulan üzüntünün ve ona duyulan özlemin anlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, “Daha çok ülkede bir matem havası olurdu. Günümüzde Atatürk’ün bize kazandırdıkları ve cumhuriyetin kazanımlarına nasıl sahip çıkmamız gerektiği konuşulmaktadır. Bu anma şekli daha anlamlıdır, çünkü yeni nesillere bu kazanımları anlatmanın ve sahip çıkması gerektiği aktarılmaktadır” ifadesini kullandı.  

Topraklarının büyük bir kısmı işgal edilmiş bir imparatorluktan, çağdaş, üniter, modern bir devlet yaratan bir Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu bu devletin bir daha bu duruma düşmemesi için çağdaş ve demokratik bir ülke olması için de çaba gösterdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, “Türkiye Cumhuriyeti, aynı tarihlerde kurulan ülkelerin sosyal durumu açısından bakıldığında o gün için ve bugün için çok farklıdır. Bu farkı yaratan Atatürk’tür. O dönemde Atatürk ile beraber Mussolini, Hitler, Franko gibi çok konuşulan liderlerin hiç birisinin bugün adı anılmamaktadır. Çünkü onlar demokratik yollarla yönetime geldikleri ülkelerinde baskıcı bir yönetim uyguladılar. Atatürk ise demokrasiyi yeni yeni öğrenen bir topluma demokratik yaşamayı, demokrasi felsefesini öğretmeye çaba gösterdi. Bu minvalde sadece sözle değil hal ve tutumları ile de bu duruşunu gösterdi” dedi.

Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran daha sonra Atatürk’ün etkileyici ve dönüştürücü lider vasıfları taşıdığını vurgulayarak, Atatürk’ün liderlik vasfı, insani ilişkileri, kararlılığı, liyakat önceliği gibi kişisel özellikleri hakkında tarihsel anekdotlar eşliğinde bilgi verdi.

Program sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat tarafından Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran’a teşekkür belgesi verildi. Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

-1-1-1-1-1-1-1-1-1

background image