Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümünde Azerbaycan-Türkiye Kardeşliği Paneli Düzenlendi.
29 Ekim 2023 | 12:05

http://file:///C:/Users/Pc/Downloads/video1940417753.mp4

Üniversitemiz ve Mingeçevir Devlet Üniversitesi iş birliği ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliği düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümünde Azerbaycan-Türkiye Kardeşliği Paneli çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Panelin, oturum başkanlığını Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak yaptı. Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, Gazi Üniversitesi ile Mingeçevir Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen bu programın, kardeş Azerbaycan’ı da coşkuya katmak suretiyle mutluluğumuzun daha da artmasına neden olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız açılış konuşmasında, Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamasında can Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte olmanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Mutlulukların paylaşıldıkça arttığını, acıların ise paylaşıldıkça azaldığını ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, iki ülkenin kardeşliğinin tarihin derinliğine kadar uzandığını anlattı. 20. yüzyılın ilk yıllarında 1. Dünya Savaşının neden olduğu siyasi çalkantının can Azerbaycan için bağımsız devlet olma yolunda yeni umutlar yeşerttiğini belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, İstiklal Savaşı'nı zaferle taçlandıran Türkiye’nin ise bunu Lozan Anlaşması’yla dünyaya kabul ettirdiğini söyledi. 29 Ekim 1923’te ise Cumhuriyetin ilan edilmesiyle bağımsızlığın millet iradesiyle taçlandırıldığını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan’ın 28 Mayıs 1918’de bağımsızlığını ilan ederek bağımsızlığına daha erken kavuştuğunu dile getirdi. Ancak emperyalist güçler nedeniyle Azerbaycan halkının mutluluğunun 17 ay sürdüğünü ve ardından Sovyet tahakkümünün başladığını belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, “En zor şartlarda bile bağımsızlık inancını yitirmeyen can Azerbaycanlı büyük Türk devlet adamı Mehmet Emin Resulzade, 'bir defa yükselen bayrak bir daha inmez' diyerek bu günleri görmüştü” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bağımsızlık yolunda milletimize rehberlik eden Atatürk ile silah arkadaşlarını, Mehmet Emin Resulzade ve çalışma arkadaşları ile Haydar Aliyev’i rahmetle, minnetle ve şükranla anarak konuşmasını tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Şahin Bayramov’un konuşmasına geçildi. Dr. Şahin Bayramov, konuşmasına Gazi Üniversitesi çalışanları ile Türk halkının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak başladı.

Gazi Üniversitesi ile Mingeçevir Devlet Üniversitesi arasındaki yakın iş birliğine dikkat çeken Dr. Şahin Bayramov, bu iş birliğinin her geçen gün daha da genişlemesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin tarihin çetin şartlarına rağmen zarar görmeden devam ettiğini anlatan Dr. Şahin Bayramov, iki ülkenin her zaman birbirine destek olduğunu söyledi. Dr. Şahin Bayramov, iki ülke arasındaki ilişkilerin müttefiklik seviyesine yükselmesinden dolayı büyük gurur duyduğunu vurguladı. Rektör Dr. Şahin Bayramov, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde, Mingeçevir Devlet Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Esmira Cafarove “Türkçülük Tutkusunun Parlayan Yüzü: Atatürk”, Doç. Dr. Asim Mammadov ise “Milli Mücadele Döneminde Azeraycan-Türkiye Kardeşlik İlişkileri”, Üniversitemizden Dr. Öğr. Gör. Ayşegül Altınova Şahin “Cumhuriyetin Kazanımları”, Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal ise “Karşılıklı Yardımlaşma Örneği: Kafkas İslam Ordusu” konulu sunumda bulundular.

Azerbaycan-Türkiye Kardeşliği Paneli -1

türkiye azerbaycan paneli-1

türkiye azerbaycan paneli-1

türkiye azerbaycan paneli-1

türkiye azerbaycan paneli-1

türkiye azerbaycan paneli-1

türkiye azerbaycan paneli-1

background image