"İstiklalden İstikbale Cumhuriyetimiz" konferansı düzenlendi.
1 Kasım 2021 | 08:18

https://www.youtube.com/watch?v=ipPEi4jgFmU

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezimiz (ATAUM) tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı “Cumhuriyetimizin 98. Yılı Kutlu Olsun” adlı etkinlik,  Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Fazlı Polat, Rektör Danışmanı Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Program, Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Günay Akgün ve Öğr. Gör. Itır Eskioğlu’nun verdiği müzik dinletisi ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Cumhuriyetimizin ilanının 98. yıl dönümü nedeniyle Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezinin düzenlemiş olduğu programımıza hoş geldiniz” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlattığına işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Tüm imkânsızlıklara rağmen Türk Milletinin fedakârlığı, azmi ve kararlılığı sonucu bu mücadele zaferle sonuçlanmıştır. Yedi düvele karşı verilen bu mücadele 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla taçlandırılmıştır. Yeni Türk devleti Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte kuruluş sürecinin en önemli adımlarından birini gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Devletimizin yönetim biçimini kavramsal olarak tanımlayan Cumhuriyet’in ilan edildiği gün olan 29 Ekim, kutlanmaya değer en önemli milli bayramımız olmuştur. Daha birinci yıl dönümü olan 1924 yılından itibaren kutlanmaya başlanan bu anlamlı gün ile ilgili 1925 yılında yapılan düzenlemelerin ardından yasal milli bayram statüsü oluşturulmuştur. Sonraki yıllarda da düzenli olarak kutlanmaya devam edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in 10. yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda bugünü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti gençlere emanet ettiğini hatırlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: “Türk gençliğinden canı pahasına bu kıymetli emaneti korumasını istemiştir. Türk gençliği, atasından aldığı bu hazineyi canı pahasına korumuş ve korumaya da devam edecektir. Bu anlamlı gün münasebetiyle düzenlenen bu konferansta konuşmacı olarak büyük katkı sağlayacak olan Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur Hoca’ya ve konferansın düzenlenmesinde emeği geçen personelimize teşekkür ediyorum. Sözlerime son verirken hepinizin Cumhuriyet Bayramını en kalbi duygularla kutluyorum.”      

Açılışta söz alan Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak ise, “Bugün bu anlamlı günü kutlamak için bir araya geldik. 29 Ekim yakın tarihimizin en önemli günü. Türk gençliğine ve bizlere düşen görev Atatürk’ün de işaret ettiği gibi Cumhuriyetimizi ve istiklalimizi sonsuza kadar korumaktır. Bu vesile ile programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, “İstiklalden İstikbale Cumhuriyetimiz” adlı konferansı verdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1

-1

-1-1-1

-1

-1

background image