Gazi Eğitim Fakültesi
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Program Adı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

 

Eğitim-Öğretim Modeli

Örgün

 

Programın İçeriği

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı, 1982-1983 yılından itibaren ülkemizdeki özel ve resmi okulların okul psikolojik danışmanı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak lisans düzeyinde eğitim ve öğretim vermektedir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans ders programı disiplinler arası bir anlayışı temel alarak öğrencilere Alan Eğitimi (AE) (%51), Öğretmenlik Meslek Bilgisi (MB) (%31), Genel Kültür (GK) (%18)  dersleri olmak üzere üç gruptan dersler sunmaktadır. Öğrenciler lisans eğitimlerinin III. yarıyılından itibaren her dönem bu üç kategoriden seçmeli dersler alabilmektedirler. Ayrıca öğrenciler alan eğitimleri kapsamında ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda Okul Rehberliği ve Danışmanlığı, Aile Rehberliği ve Danışmanlığı, Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık alt uzmanlık alanlarından dersler seçebilmektedirler. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Programında öncelikli olarak öğrencileri okul psikolojik danışmanlığı mesleğine hazırlamak ve bununla birlikte öğrencilerin resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda psikolojik danışman olarak çalışabilecekleri bilgi ve becerileri kazanmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Öğrenim dili Türkçe olmak üzere lisans öğrenim süresi 4 yıldır. Her yıl ortalama 70 lisans öğrencisi alınmaktadır.

Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için toplam 240 AKTS'lik ders almaları gerekmektedir.

 

Eğitim-Öğretimin Gerçekleştiği Yer

Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Beşevler Yerleşkesi, Emniyet Mahallesi, Bandırma Caddesi, No:6/9

Yenimahalle/ANKARA

 

İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı

Yok

 

Öğrenim Ücreti

Programda, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen süre içinde, eğitim almakta olan öğrencilerin öğrenci katkı payı tutarı Devlet tarafından karşılanır. Ayrıntılı bilgiye, her eğitim-öğretim yılı için yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Cumhurbaşkanı Kararı incelenmelidir.    

 

Mesleğin Gerektirdiği Kıyafet ve Donanım Malzemesi

Yok

 

Ders Uygulamasında Gerekli Malzemeler

Yok

 

Staj Koşulları

Programın özel bir stajı olmamakla birlikte, eğitimin son senesinde (7. ve 8. yarıyılda) öğrenciler Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda sınıf gözlemleri ve uygulama yapmaktadır.

 

Kısmi Zamanlı Çalışma İmkânı

Gazi Üniversitesi Öğrenci Danışma Burs ve Sosyal Hizmetleri Biriminin (http://odm.gazi.edu.tr/) yürütücülüğünde; öğrenci çalıştırmak isteyen birimlerden alınan talepler ve Üniversitenin imkânları doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulunda belirlenen kontenjan sayısınca, ihtiyacı olan öğrencilere Üniversitenin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı statüde iş imkânı sağlanır.

 

Yurt İmkânı

Üniversitemizce yurt imkânı sağlanamamakla birlikte yerleşkelerimiz yakınlarında Devlet yurtları ile özel yurtlar bulunmaktadır.

 

Burs İmkânı

KYK Bursları, TEV Bursları ve Özel Burslar ile Yemek Bursu hakkında Gazi Üniversitesi Öğrenci Danışma Burs ve Sosyal Hizmetleri Biriminin internet sayfasında (http://odm.gazi.edu.tr/) bilgilendirmeler yapılmaktadır.

 

Program hakkında ayrıntılı bilgi (Bilgi Paketi) için bakınız:

https://obs.gazi.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=05&curSunit=57575367