Fen Fakültesi
Kimya

Yükseköğretim Kurumlarındaki Lisans Programlarına Kayıtlı Öğrencilere Verilecek Burslara İlişkin Usul Ve Esaslar  

Burs alacak lisans öğrencilerinin seçimine ilişkin şartlar aşağıda belirtilmiştir:

  1. T.C. vatandaşı olmak.
  2. ÖSYM Başkanlığınca yapılan üniversiteye giriş sınavı sonucunda, YÖK tarafından belirlenecek Devlet yükseköğretim kurumlarındaki lisans programlarına yerleştirmede kullanılan başarı sırasına göre ilk üç sırada yerleşmiş olmak.
  3. Öğrencinin yerleştiği lisans programının, tercihlerinin arasında ilk 15 tercihinin içinde yer alması.
  4. Önceden, yurtiçinde veya yurtdışında, herhangi bir lisans derecesine sahip olmamak.
  5. Sınavın yapıldığı yıl, YÖK tarafından belirlenen alanlardan birine ÖSYM tarafından yapılan ilk yerleştirmede yerleşmiş ve kesin kayıt yaptırmış olmak.
  6. 5. maddenin yedinci fıkrası uyarınca burs hakkını kaybetmemiş olmak.
  7. Daha önce program kapsamında desteklenmemiş olmak.

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=104110121

 

Tarihçe

Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü, uzun bir geçmişe sahiptir. 1982 yılında Gazi Üniversitesi bünyesinde Fen Edebiyat Fakültesi içinde ayrı bir bölüm olarak yer almıştır. 2011 yılında Gazi Üniversitesi bünyesinde Fen ve Edebiyat Fakülteleri'nin ayrılmasıyla Fen Fakültesi bölümleri arasında yerini almıştır.

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/257273

 

Program İçeriği

Gazi Üniversitesi Kimya Bölümünde sunulan Lisans programı, alanında son gelişmeleri izleyen, çağdaş araştırma-geliştirme çalışmalarında yetkin öğrenciler yetiştirecek şekilde hazırlanmış mesleki bir programdır. Bölümümüz 4 yıllık Lisans eğitimi vermektedir.

  • Çağın gereksinimlerine uygun modern alt yapısı ile her yıl normal öğretime 60+2 öğrenciyi kabul etmektedir.
  • 2012-2013 öğretim yılından itibaren birinci sınıflardan başlayarak İNGİLİZCE DESTEKLİ TÜRKÇE EĞİTİM modeli uygulanmaktadır. Bu modelde hazırlık sınıfına eşdeğer (yaklaşık 480 saatlik) İngilizce dersleri dört yıla dağıtılarak okutulmaktadır.

 Kimya Bölümünde Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya olmak üzere 5 Ana Bilim Dalı mevcuttur.

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/16734

 

Staj

  • Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencilerinin staj/işyeri eğitimi süresi 30 iş günüdür. Staj dersini almadan önce öğrencinin 30 iş gününden oluşan staj/işyeri eğitimini kesintisiz olarak tamamlamış olması gerekmektedir.
  • Öğrenciler, yapmak zorunda oldukları stajlarını, normal öğretim programını aksatmayacak şekilde yurtdışında da yapabilirler. Yurtdışı staj kabul belgeleri Staj Komisyonu tarafından değerlendirilerek yurtdışında staj yapılıp yapılmamasına karar verilir.
  • 1.(Birinci) ve 2. (İkinci) sınıfların kredili tüm derslerinden başarılı olan öğrenciler akademik takvim süresi (eğitim-öğretim dönemi) dışında stajlarını yapabilirler. Stajların, eğitimin yapılmadığı aylarda yapılmaları esastır. Stajlar en erken bahar döneminin sonunda (derslerin bittiği tarihte) başlar ve en geç güz dönemi derslerinin başlangıcına kadar tamamlanır. Bu süreler dışında öğrenimini aksatmamak koşuluyla staj yapılmasına Staj Komisyonu tarafından izin verilebilir.
  • Eğitim sürelerinin 5. (beşinci) ve sonraki yıllarındaki öğrencilere (a) fıkrası uygulanmaz. Bu öğrenciler haftada en az üç serbest gününün bulunduğunu haftalık ders programlarında göstermeleri koşuluyla güz ve bahar dönemlerinde de staj komisyonunun uygun görmesi halinde, stajlarını akademik takvim süresi içinde de yapabilirler.

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/17340/staj

 

Yan Dal, Çift Ana Dal

Çift Ana Dal Programı, lisans öğrencilerinin üniversitelerindeki başka bir programın derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda diploma sahip olmalarıdır.

Yan dal programı ise, bir ana dala kayıtlı olan öğrencilerin, başka bir programdan bazı dersleri eş zamanlı ve başarıyla tamamlayarak yan bir dalda sertifika almalarıdır.

Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencilerimiz, Gazi Üniversitesi yan dal ve çift anadal programı yönergesinde belirlenen usul ve esaslara göre,

  • Gazi Üniversitesi Fen Fakültesinin Biyoloji ve Fizik Bölümlerinde,
  • Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin Kimya Mühendisliği Bölümünde yan dal ve çift anadal yapabilmektedir.

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/292403/cift-ana-dal

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/292404/yan-dal

 

Erasmus + Öğrenme Hareketliliği

  • Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği'nin eğitim, öğretim, gençlik ve spor faaliyetlerini desteklemek için hazırladığı programın adıdır. Bu proje ile milyonlarca genç için yurt dışında eğitim imkanı, öğrenim yapabilme ve tecrübe kazanma imkanı sunmaktadır.
  • Hayat boyu Öğrenme Programlarının yeni adı Erasmus + olmuştur. Üniversitemiz Erasmus+ Programını Türk Ulusal Ajansı'nın belirlediği kurallar çerçevesinde yürütmektedir.
  • Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Ana Eylemi (Key Action 1, KA1) altında yer alan bu faaliyet ile yükseköğretim öğrenci ve personelinin yeterliliklerinin geliştirilmesi ve bu kişilere yurt dışında mesleki gelişim fırsatları sunulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, yüksek öğrenimine devam eden kişilerin yurtdışı eğitim fırsatlarını arttırmaya, eğitim-öğretimden iş hayatına geçiş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri kazandırmaya; yükseköğretim personelinin ise, iş pratiği bilgisi elde etme veya pedagojik becerilerini artırmaya yönelik olarak aşağıdaki faaliyetler desteklenmektedir:
  • Öğrenci Hareketliliği: Üniversite öğrencilerinin yurtdışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum/kuruluşta staj yapmaları sağlanmaktadır.
  • Faaliyetin süresi faaliyet türüne göre değişmektedir:
  • Eğitime yönelik öğrenci hareketliliğinde; 3 ila 12 ay
  • Staja yönelik öğrenci hareketliliğinde; 2 ila 12 ay faaliyeti içermektedir.
  • Öğrenci ve personel Yükseköğretim kurumunun her akademik yılda açtığı ilan(lara) başvuruda bulunur.
  • Başvuru şartları her ilanda belirtilir.
  • Erasmus+ programından yararlanacak ülkeler:
  1. AB üyesi ülkeler
  2. AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye)
  3. Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)
  • Aşağıdaki bağlantıdan Fen Fakültesi Kimya Bölümü için anlaşmalı olunan üniversitelere ulaşabilirsiniz:

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/286773/degisim-programlari-erasmus

https://app.erasmus.gazi.edu.tr/tr/euc-agreements/list

 

İstihdam

Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü'nü bitiren Lisans mezunları "KİMYAGER" ünvanı ile diploma alırlar.

  • Kimya Sanayi; işletme, AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında,
  • ilaç sanayi; AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları,
  • ilaç pazarlamasında ürün sorumlusu olarak,
  • AR-GE şirketlerinde,
  • özel ve resmi laboratuvarlarda, resmi ve özel klinik teşhis laboratuvarlarında,
  • moleküler biyoloji laboratuvarları ve şirketlerinde,
  • kimyasal madde ve cihaz satış ve pazarlama şirketlerinde,
  • tekstil sektöründe, ithalat ve ihracat şirketlerinde,
  • gıda sektörü; kalite kontrol, ürün geliştirme ve pazarlamasında,
  • polimer sanayi, kaplama ve plastik fabrikalarında kimyager olarak çalışabilirler.

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/16734

 

Altyapı ve Laboratuvarlar

Gazi Üniversitesi Kimya Bölümünde;

  • Genel Kimya Laboratuvarı, Analitik Kimya Laboratuvarı, Enstrümental Analiz Laboratuvarı, Anorganik Kimya Laboratuvarı, Fizikokimya Laboratuvarı, Biyokimya Laboratuvarı ve Organik Kimya Laboratuvarı olmak üzere 7 adet öğrenci laboratuvarı bulunmaktadır.
  • Yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yürütüldüğü, Analitik Kimya Laboratuvarı (4 adet), Anorganik Kimya Laboratuvarı (2 adet), Fizikokimya Laboratuvarı (6 adet), Biyokimya Laboratuvarı (2 adet), Organik Kimya Laboratuvarı (3 adet) ve Teorik Kimya Araştırma Laboratuvarı (1 adet) olmak üzere 18 tane araştırma laboratuvarı bulunmaktadır.
  • Araştırma laboratuvarlarında Reometre, Zeta Potansiyeli Ölçüm Cihazı, Four Prob Ölçüm Cihazı, Mekanik Alaşımlama Değirmeni, Evans Terazisi gibi modern aletler bulunmaktadır.
  • Merkez laboratuvarında Ultraviyole-Görünür Bölge Spektrometresi (UV-GB), Nükleer Manyetik Rezonans Spektrometresi (NMR), Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC), Büyüklükçe Ayırma Kromatografisi (GPC), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), Organik Elementel Analiz Cihazı (OEA), Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS)  gibi modern aletler bulunmaktadır.

https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/16734

  https://kimya.gazi.edu.tr/view/page/16793

 

Akademik Personel

Gazi Üniversitesi Kimya Bölümümüz bünyesinde; 31 Profesör, 6 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi, 4 Öğretim Görevlisi (Uygulamalı birimler) ve 13 Araştırma Görevlisi  olmak  üzere  56  akademik ve  1 idari personel görev yapmaktadır.

  • Bölümümüz Öğretim üyeleri tarafından çok sayıda Ulusal ve Uluslararası dergilerde yayınlanan bilimsel çalışma; Ulusal ve Uluslararası kongrelerde sunulmuş çok sayıda tebliğ vardır.
  • Bölümümüz öğretim üyeleri tarafından yazılan ya da tercüme edilen kitap sayısı 40’ın üzerindedir. Bilimsel araştırmalarımızın bir kısmı DPT, TUBİTAK ve Gazi Üniversitesi tarafından desteklenmektedir.
  • Yüksek lisans ve Doktora programı Kimya Bölümüyle işbirliği halinde Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

https://kimya.gazi.edu.tr/akademik-personel

 

Tablo 1. Kimya Bölümü Öğretim Üyelerimizin Editörlüğünü Yaptığı Telif/Çeviri Kimya Kitapları Bilgileri

Kitap Adı

Ç. Editör

ANALİTİK KİMYA-G.Christian

Prof. Dr. Recai İnam

Kimya 10 Ortaöğretim

Prof. Dr. Mehmet S. Karacan

Genel Kimya

İlkeler ve Modern Uygulamalar

(Petrucci, Herring, Madura, Bissonette)

10. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Tahsin Uyar

Prof. Dr. Serpil Aksoy

Prof. Dr. Recai İnam

Genel Kimya

İlkeler ve iç Yüzünü Kavrama

(P. Atkins, L. Jones)

5. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Ali Rehber Türker

Genel Kimya

(R. Chang, K. A. Goldsby)

4. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Tahsin Uyar

Prof. Dr. Serpil Aksoy

Prof. Dr. Recai İnam

Genel Kimya

(R. Chang, K. A. Goldsby)

11. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Recai İnam

Prof. Dr. Serpil Aksoy

Organik Kimya

(Hart, Craine, Hart, Hadad)

12. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Tahsin Uyar

Prof. Dr. Recai İnam

Organik Kimya, Yapı ve İşlev

(P. Vollhardt, N. Schore)

6. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Tahsin Uyar

 

Büyük ölçekli ve Küçük Ölçekli Organik Kimya Deneyleri

5. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Tahsin Uyar

 

İnorganik Kimya

(G. Miessler, D. A. Tarr)

3. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Nurcan Karacan

Prof. Dr. Perihan Gürkan

Fizikokimya Cilt I

(R. G. Mortimer)

Prof. Dr. Oya Şanlı

Prof. Dr. Halil İbrahim Ünal

Fizikokimya

(I. N. Nevine)

6. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Gülsen Asman

Nicel Kimyasal Analiz

(D. C. Harris)

8. Baskıdan çeviri

Prof. Dr. Ali Rehber Türker

 

Akreditasyon

Akreditasyon yükseköğretim programlarında yürütülen eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin, bağımsız ve yetkin kuruluşlar tarafından, kalite ve evrensel ölçütler doğrultusunda onaylanması ve belli aralıklarla tekrar değerlendirilmesi işlemidir.

Fen Fakültesi bünyesinde öğretim kalitemizin daha da yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla akreditasyon kapsamındaki birçok faaliyet ilgili komisyonlar tarafından yürütülmektedir.

  • Kimya Bölümümüz Öz Değerlendirme Raporlarını tamamlanarak FEDEK akreditasyon değerlendirmesi için nihai başvurularını Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
  • Farklı disiplinlerdeki Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri (FEF) öğretim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye’de FEF öğretiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan FEDEK Ekibi, Gazi Üniversitesi Kimya Bölümüne yönelik ön değerlendirme sürecini Mart 2023 tarihinde tamamlamıştır.

https://fen.gazi.edu.tr/view/page/256429

 

Kimya Bölümümüz Öğrencilerinin Başarısı

 

“2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında 2022 yılında desteklenen projeler:

  • Tuğçe YILMAZ, Prof.Dr. Servet ÇETE “Yeni Sentezlenmiş Sülfonil Hidrazon Türevlerinin Asetilkolinesteraz Ve Bütirilkolinesteraz Aktiviteleri Üzerine, İnhibisyon Türünün Belirlenmesi”
  • Ece ÖZKALAN, Dr.Öğ.Üy. Özlem EROL “Tarımsal Sanayi Atıklarından Elektrik Alan Duyarlı Akıllı Akışkan Eldesi”
  • Yiğit ŞENCEOL, Prof.Dr. Serkan YAVUZ “Antitussif Aktivite Gösterebilecek 1,2,4-Oksadiazol Türevi Yeni Bileşiklerin Sentezi Ve Yapılarının Spektroskopik Yöntemlerle Aydınlatılması”
  • Bengisu METE, Prof.Dr.Fatma ARSLAN “Yeşil Sentez İle Kahve Telvesinden Gümüş Nanopartikül Sentezi Ve Glukoz Biyosensörü Uygulaması”
  • Neslihan Eda ÇAĞLAR, Doç.Dr.Hamdi ÖZKAN  “Kolon Kanseri Türüne Özgü Anti Kanser Aktivite Potansiyeline Sahip Yeni Norkantarimit Türevlerinin Sentezi, Karakterizasyonu, Admet Ve Docking Çalışması”
  • Canan TIRAŞ, Sena İlknur SARINOĞLU, Prof. Dr. Ali DİŞLİ  “Alzheimer Hastalığında Kullanılabilecek Valproik Asidin Biyoizosteri Yeni Tetrazol Türevlerinin Sentezi Ve Yapıların Aydınlatılması”
  • Melis Buse BULUT, Araş.Gör.Nüveyre CANBOLAT “Yeni Nesil Sulfonilüre Herbisitlerin Sentezi Ve Herbisidal Etkilerinin İncelenmesi”
  • İrem İSLAM, Prof. Dr. Serkan YAVUZ “Boya Duyarlı Güneş Pillerinde Kullanılabilecek Aza-Bodipy Çekirdeği İçeren Yeni Boyar Maddelerin Sentezi Ve Fotovoltaik Performanslarının Belirlenmesi”

2022 Yılında Gerçekleşen Beyaz Önlük Giyme Töreni

2022 Yılında Gerçekleşen Beyaz Önlük Giyme Töreni

 

2022 Yılında Gerçekleşen Aramıza Hoşgeldiniz Etkinliği

2022 Yılında Gerçekleşen Aramıza Hoşgeldiniz Etkinliği

 

2022 Yılında Gerçekleşen Kimya Bölümü Tanışma Toplantısı

2022 Yılında Gerçekleşen Kimya Bölümü Tanışma Toplantısı

2022 Yılında Gerçekleşen Mezuniyet Törenimiz

2022 Yılında Gerçekleşen Mezuniyet Törenimiz

2022 Yılında Gerçekleşen Kimya Bölümü Öğrencilerinin Araştırma Projesi Posterlerini Sunumu

2022 Yılında Gerçekleşen Kimya Bölümü Öğrencilerinin Araştırma Projesi Posterlerini Sunumu