12-15 Kasım 2015 tarihleri arasında İzmir'de İzmir Valiliği, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası 1'nci Dünya Savaşı Sempozyumu Gerçekleştirildi. 140 akademisyen ve araştırmacının katıldığı sempozyumda Bilim Kurulu üyesi olan Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Hale Şıvgın ayrıca oturum başkanlığı yapmıştır. Oturumda, Prof. Dr. Vedat GÜRBÜZ "Başkası İçin Savaşmak: I.Dünya Savaşında İngiltere ve Hindistan Sömürgesi", Prof. Dr. Arshi KHAN, "Savaşlar, İşgaller ve Türk Yerleşimi: Hukukçu Seyyid Emir Ali ve Ali Han'ın Mektup ve Eserlerinden Yansımalar 1916-1919", Dr. Gülnara RAFİKOVA, "I.Dünya Savaşı Sırasında Rusya'nın Batı İllerinde Yaşayan Türk Vatandaşları", Dilek TAŞ ise "I.Dünya Savaşı Arifesinde Doğu Türkistan ve Bölgedeki Sömürge Faaliyetleri" başlıklı bidirilerini sunmuşlardır.