Karabağ Dünü- Bugünü ve Yarını Paneli Düzenlendi.
8 Ekim 2020 | 08:57

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezinin düzenlediği “Karabağ’ın Dünü Bugünü ve Yarını” konulu panel ile “Kederi Kederim, Sevinci Sevincim Azerbaycan” adlı fotoğraflarla şiir sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Oturum Başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yaptığı panele Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ile Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selma Yel konuşmacı olarak katıldı.

Panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Fazlı Polat, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi ve öğretim üyeleri katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan’ın haklı davasına destek olmak için böyle bir panel gerçekleştirdiklerini belirtti. Panel öncesinde bir sergi açılışı yaptıklarını belirten Yıldız, “Sergideki şiirler ve fotoğraflarla Azerbaycan’daki kardeşlerimizin her zaman yanında olduğumuzu gösterdik” diye konuştu.

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’in yoğun mesaisinde zaman ayırıp programa katılmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Yıldız, paneli düzenleyen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selma Yel’e ve programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ’ı tekrar geri alıncaya kadar haklı davasını Gazi Üniversitesi olarak bilimsel platformlarda her türlü şekilde ifade etmeye, Türkiye ve dünya kamuoyunda gündemde tutmaya gayret edeceklerini dile getirdi.

Hazar İbrahim: 30 Yıl Bekledik Bir 30 Yıl Daha Beklemeyiz

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Ermenistan’ın uluslararası hukuku hiçe sayarak 30 yıldır Azerbaycan toprağı olan Yukarı Karabağ’ı işgal altında tuttuğunu bu da yetmezmiş gibi masum sivillere saldırdığını söyledi.

Bölgede bize karşı etnik temizlik yapmak için yıllardır Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinden Ermeni ailelerin bölgeye getirildiğine değinen İbrahim, “Aralarında eski ASALA üyelerinin de olduğunu biliyoruz. Asıl mesele bölgenin zengin kaynaklarını ele geçirmek. Bu bölge SSCB’den bu yana altın madeni konusunda çok zengin bir yer. Ermeniler çıkarılan bu altınların tonlarcasını zamanında kaçırdı. UNESCO gibi birçok uluslararası kuruma durumumuzu anlatmamıza rağmen yeterli desteği bulamadık. Bugün Azerbaycan’a sadece kardeş ülke Türkiye destek veriyor” şeklinde konuştu.

İbrahim: Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağıdır

İbrahim barıştan yana olduklarını ancak haklarını da sonuna kadar savunacaklarına değinerek, “Ermenistan toprağından üzerimize füzeler atılıyor. Ermenistan ülkelerine girmemiz için bizi kışkırtıyor. Biz davamızda haklıyız ama bunu doğru ifade etmemiz gerekiyor. 90’lı yıllarda durum farklıydı ama bugün mücadele edecek güce sahibiz. Kardeş ülke Türkiye’nin yanımızda olması çok önemlidir. Türkiye bugün küresel bir güçtür. Biz barıştan yanayız ancak Ermenistan’ın bunu bize karşı kullanmasına müsaade etmeyiz. 30 yıl bekledik, bir 30 yıl daha beklemeyiz” diyerek Azerbaycan’ın net tavrını ortaya koydu.

Prof. Dr. Selma Yel, Karabağ’ın 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal altında olduğuna ve bunun hukuka aykırı olduğuna değinerek iki ülkenin tarihçesinden bahsetti. SSCB’de 1930’lara kadar kimliklerde Azerbaycanlı kardeşlerimizin Türk olarak geçtiğini ancak Stalin ile birlikte bunun Azeri olarak değiştirildiğine değinen Yel, “Azerbaycan bir coğrafya adıdır. Azerbaycan halkı Türk’tür. Stalin ile birlikte Türk ifadesi kaldırılıp Azeri ifadesi kullanılmaya başlanmıştır” diye konuştu.

Panelin oturum başkanlığını yapan Rektörümüz konuşmasında kamuoyuna şu mesajı verdi: “Dünyanın değişik bölgelerinde masum siviller öldüğünde tepki gösteriyorsanız şimdi Yukarı Karabağ’da yaşananlara tepki göstermenizi bekliyoruz. Gazi Üniversitesi Rektörü ve bilim insanı olarak Azerbaycan’a destek vermeye devam edeceğiz ve kardeş Azerbaycan’ın yanındayız.”

Öte yandan fotoğraflarla şiir sergisinin açılışı ise üniversitemiz Resim ve Heykel Müzesinde düzenlendi. Açılışı Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız ile Hazar İbrahim birlikte yaptı.

Geçtiğimiz günlerde üniversitemiz, Ermenistan’ın savunmasız sivillere silahla saldırmasını kınamak amacıyla Rektörlük binasına “Tek millet, iki devlet” ilkesiyle Türk ve Azerbaycan bayrakları asarak tepki göstermiş, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise Azerbaycan’ın haklı davasına destek vermek adına etkinlikler yapmaya devam edeceklerini belirtmişti.

 

background image