Ahmet Yesevi Üniversitesinde “1 Aralık Kurucu Cumhurbaşkanı Günü” Paneli Düzenlendi.
18 Aralık 2020 | 11:02

1 Aralık 2020 tarihinde Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsünde Kazakistan’ın “1 Aralık Kurucu Cumhurbaşkanı Günü” vesilesiyle online panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmalarını Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman gerçekleştirdi.

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, konuşmasına programda emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Büyükelçi Abzal Saparbekuly “Büyük Türk tarihindeki devletler kurucu yöneticileriyle özdeşleşmiş durumdadır. Bu bakımdan günümüzde Türkiye Cumhuriyeti denildiğinde aklımıza Mustafa Kemal Atatürk, Kazakistan denildiğinde de Elbaşı Nursultan Nazarbayev gelmektedir. 20. yüzyılda modernleşme atılımlarıyla birlikte 1990 sonrası Kazakistan’ın gelişme süreci başlamıştır. Bu noktada Nursultan Nazarbayev’in uyguladığı reformlar önemli bir yere sahiptir.” diyerek Kazakistan’ın 1 Aralık Kurucu Cumhurbaşkanı Günü’nü kutladı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Türk Dünyası’nın aksakalı Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in rehberliğinde gençlerin üzerine düşen vazifeden bahsetti. Güçlü devlet başkanlığı iktidarı ile hızlı ve enerjik reformlar sayesinde Kazakistan’da sağlanan gelişmelerde Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in yeri önemlidir. Elbaşı Nursultan Nazarbayev’e sağlıklı, uzun ömür dileklerini ileterek Kazakistan ile dostluk bağlarının daim olması temennilerinde bulundu. Prof. Dr. Muhittin Şimşek, programda emeği geçenlere teşekkür ederek Kazakistan’ın 1 Aralık Kurucu Cumhurbaşkanı Günü’nü kutladı.

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, Nursultan Nazarbayev’in Türk Dünyası’ndaki birleştirici rolüne değinerek konuşmasına başladı. Nazarbayev’in biyogfasini okuduğunda karşılaştığı çelik gibi irade ve kararlılık hususlarından bahseden Dr. Ömer Kocaman, Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in örnek alınması gerektiğini söyledi.

Panel, açılış konuşmalarının ardından Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer’in moderatörlüğünde devam etti. Panelde konuşmacı olarak Doç. Dr. Laura Yerekesheva, Prof. Dr. Selma Yel, Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Dr. Suat Beylur, Dr. Gauhar Batırbekkızı genel olarak Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan için öneminden bahsettiler.