“101. Sene-i Devriyesinde Büyük Millet Meclisinin Açılışı ve Milli Hâkimiyet” Paneli Düzenlendi.
26 Nisan 2021 | 09:59

https://www.youtube.com/watch?v=OQ7HCThy_2Y

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Müdürlüğünün düzenlediği, “101. Sene-i Devriyesinde Büyük Millet Meclisinin Açılışı ve Milli Hâkimiyet” konulu panel çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, panelde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlarken Gazi Üniversitesinin 95’inci kuruluş yılı münasebetiyle yaptıkları etkinliklerin devam ettiğini söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitemiz bünyesinde düzenlenen etkinlikler nedeniyle çok memnun olduğunu ifade etti.

Gazi Meclisin 101’inci kuruluş yıldönümünü kutladıklarını anımsatan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Milletimiz Milli Mücadele döneminde bir yandan cephede düşmana karşı mücadele verirken, diğer yandan siyasi ömrünü tamamlayan Osmanlı Devleti’nin yerine yeni bir devlet kurma çabası içindeydi. Bu çabanın ilk somut adımı ise bundan 101 yıl önce Ankara’da TBMM’nin açılmasıyla gerçekleştirildi. Milli Mücadelenin lideri Mustafa Kemal Paşa, Anadolu’da yürüttüğü faaliyetlerinde her zaman millet iradesine vurgu yapmış, düzenlenen kongrelerde meclisin bir an evvel açılmasını istemişti. Mustafa Kemal Paşa’nın girişimleriyle 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM resmen açıldı” diye konuştu.

Rektörümüzün konuşmasının sonunda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla yâd ettiğini söyledi ve başarılı bir panel olması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmasının ardından panel geçildi. Panelde Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahingöz “Büyük Millet Meclisinin Açılışı ve İlk Meclisin Yapısı” konu başlıklı sunum yaptı. Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Dönmez ise “Atatürk ve Milli Hâkimiyet” konu başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından panel soru-cevap kısmıyla sona erdi.

background image